Verhagen Administraties

Volledig bericht

Naar de algemene nieuwspagina


Belastindienst gaat ook inlogmethode van bank gebruiken

Datum 29-10-2015 - 18:23

Bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting in 2016 krijgt u de keuze of u wilt inloggen met DigiD of met de inlogmethode van uw bank. De Fiscus start volgend jaar met een proef om deze nieuwe inlogmethode te testen.

Op dit moment heeft u voor het inloggen op de website van de Belastingdienst een DigiD nodig. Deze inloggegevens moet u apart aanvragen en kunt u gebruiken voor het inloggen bij diverse websites van de Nederlandse overheid. De Belastingdienst gaat voor de aangifte inkomstenbelasting 2016 starten met een pilot, zodat u ook met de inlogmethode van de bank kunt inloggen op de website van de Belastingdienst. Dit gaat alleen gelden als u een bankrekening heeft bij ABN Amro, ING, Rabobank, SNS en Triodos Bank.

Kiezen voor bepaalde inlogmethode

Volgend jaar krijgt u bij het inloggen voor de aangifte inkomstenbelasting dus de keuze tussen de inlogmethode van uw bank of DigiD. De pilot staat open voor 65.000 mensen. U krijgt deze keuze niet meer als er 65.000 mensen voor identificatie via de bank hebben gekozen. De Belastingdienst benadrukt dat het niet de bedoeling is dat de bank en de Belastingdienst meer gegevens gaan uitwisselen. De inspecteur krijgt dus geen inzicht in uw bij- en afschrijvingen. De nieuwe inlogmethode is alleen maar bedoeld om het gebruiksgemak te vergroten.

Idensys is nieuwe identificatiemethode overheid

In de toekomst wil de Belastingdienst altijd twee inlogmethoden hebben. De overheid is nu ook al druk bezig met de vervanger van DigiD, Idensys. Dit is de nieuwe online identificatiemethode voor de overheid en het bedrijfsleven. Volgend jaar komt er ook een proef voor deze nieuwe dienst. Waarschijnlijk gaat de overheid pas in 2017 gebruikmaken van Idensys.


Naar de algemene nieuwspagina