Verhagen Administraties

Volledig bericht

Naar de algemene nieuwspagina


Urencriterium in 2009 en 2010

Datum 13-03-2010 - 12:38

Het urencriterium in de aangifte Inkomstenbelasting van de ZZP-er wordt over 2009 en 2010 soepel beoordeeld.

De heer Jan Kees de Jager (demissionair minister van financiën) helpt de ZZP-ers in Nederland. Op dit moment hebben vele ZZP-ers minder werk. Hierdoor zullen ze vaak niet gemiddeld 25 uur per week werk hebben. Als een ZZP-er niet aan het urencriterium (minimaal 1.225 per jaar en tenminste 51% van de werkzame tijd) komt, heeft hij geen recht op ondernemersaftrek (zoals startersaftrek en zelfstandigenaftrek).

De toezegging van de minister ligt in lijn met de rechtspraak en is dus niets nieuws onder de zon. Voordeel is wel dat de ZZP-er over 2009 en 2010 waarschijnlijk minder discussie met de belastingdienst krijgt over dit onderwerp.

Om toch aan het urencriterium te voldoen mogen ook de uren die aan acquisitie, website, scholing en het bijhouden van de administratie worden besteed worden meegenomen. De zelfstandigenaftrek en startersaftrek levert al snel een aftrekpost op van zo´n 8.000 euro per jaar. Dit is voor de ZZP-er in moeilijke tijden een prettige tegemoetkoming.

De Belastingdienst heeft van de heer de Jager de opdracht gekregen hier soepel mee om te gaan.

Volgens de Hoge Raad tellen deze uren altijd al mee voor het urencriterium. Hoe dan ook, de uren van een ZZP-er worden soepeler behandeld.


Naar de algemene nieuwspagina