Verhagen Administraties

Volledig bericht

Naar de algemene nieuwspagina


BTW regelgeving voor kleine webwinkels eenvoudiger

Datum 19-05-2015 - 14:57

Kleine webwinkels moeten voor de verkoop van elektronische producten zoals films, muziek en e-books het BTW-tarief toepassen van het land waar de consument woont. Dit zorgt voor veel administratieve rompslomp. Om dit op te lossen heeft de PvdA voorgesteld kleine webwinkels te ontzien en een drempelbedrag in te voeren voor het toepassen van de Europese BTW-regels.

Per 1 januari van dit jaar gelden er nieuwe BTW-regels voor telecommunicatie-, omroep- en elektronische diensten. Deze diensten zijn nu namelijk belast in het land waar de klant woont (zowel particulier als ondernemer). De Mini-One-Stop-Shop-regeling (MOSS-regeling) voorkomt dat u in elk land apart BTW-aangifte moet doen. Met deze regeling kunt u de BTW over deze diensten aangeven via één lidstaat van de Europese Unie (EU). U krijgt echter wel te maken met extra administratieve rompslomp, omdat u moet bijhouden waar uw afnemers vandaan komen.

Drempelbedrag voor de Europese BTW-regels

Twee europarlementariërs zijn bang dat deze nieuwe regels zorgen voor administratieve problemen bij kleine ondernemers. Ze hebben de Europese Commissie en de Nederlandse regering daarom gevraagd naar het probleem te kijken. De Europese Commissie heeft aangegeven dat ze het probleem willen oplossen door een drempelbedrag in te voeren voor de toepassing van de Europese BTW-regels. Kleine ondernemers in Europa worden op die manier ontzien en hoeven geen uitgebreide BTW-administratie voor de verkopen via internet bij te houden. De hoogte van de drempel is op dit moment nog niet bekend. Volgend jaar komt de Europese Commissie pas met concrete voorstellen.


Naar de algemene nieuwspagina