Verhagen Administraties

Volledig bericht

Naar de algemene nieuwspagina


Aanpassingen voorwaarden fiscale eenheid VPB

Datum 05-01-2015 - 14:23

De voorwaarden voor de fiscale eenheid vennootschapsbelasting (VPB) zijn deels in strijd met de Europese regels. Recent heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën daarom aangekondigd dat hij de wet op dit punt gaat aanpassen. Voor de tussenliggende periode komt er een beleidsbesluit, zodat de Belastingdienst uw verzoek toch alvast kan goedkeuren.

Het Gerechtshof Amsterdam had geoordeeld dat één van de voorwaarden voor het vormen van een fiscale eenheid voor de VPB in strijd is met Europese regelgeving. De fiscus eist nu namelijk nog dat alle betrokken vennootschappen feitelijk gevestigd zijn in Nederland, maar dit is volgens de rechter in strijd met de vrijheid van vestiging. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft laten weten niet in cassatie te gaan tegen dit oordeel. In de eerste helft van 2015 komt hij met een wetswijziging om het Nederlandse fiscale-eenheidsregime in één lijn te brengen met de Europese regels.

Beleidsbesluit met uitbreiding voorwaarden

U hoeft echter niet te wachten tot de nieuwe wetgeving van kracht wordt om een verzoek in te dienen als u een fiscale eenheid wilt vormen met een buitenlandse partij. De staatssecretaris publiceert binnenkort een beleidsbesluit waarmee de Belastingdienst uw verzoek alvast mag honoreren. De uitbreiding van de voorwaarden blijft overigens beperkt tot vennootschappen in lidstaten van de Europese Unie, Noorwegen, Liechtenstein en IJsland.


Naar de algemene nieuwspagina