Verhagen Administraties

Volledig bericht

Naar de algemene nieuwspagina


Griffierechten voor belastingzaken omhoog

Datum 21-10-2013 - 12:42

De griffierechten die u moet betalen als u een rechtszaak start gaan volgend jaar omhoog. Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Procentueel gezien is de stijging het grootst voor natuurlijke personen die een nieuwe belastingzaak starten.

Griffierechten zijn een verplichte bijdrage in de kosten van de rechtspraak die u moet betalen als u een rechtszaak begint. Opstelten kondigde eerder dit jaar al aan dat de griffierechten moesten stijgen om de kwaliteit van de rechtspraak te kunnen blijven garanderen. Als u als natuurlijk persoon een belastingzaak start, betaalt u nu nog € 44. Dat wordt volgens het wetsvoorstel straks € 77. Voor enkele belastingen (zoals BTW, dividendbelasting en belasting van personenauto’s en motorrijwielen) gaat het tarief van € 160 naar € 163. Rechtspersonen betalen straks altijd € 324, nu nog € 318.

Ook in hoger beroep gaan wordt duurder

Mocht een hoger beroep of zelfs cassatie noodzakelijk zijn, dan betaalt u straks ook hogere griffierechten. Voor natuurlijke personen gaat het tarief in belastingzaken van € 118 naar € 189. Voor de eerdergenoemde duurdere belastingzaken betaalt u straks € 311 om in hoger beroep te gaan. Rechtspersonen betalen daarvoor in alle belastingzaken € 488.


Naar de algemene nieuwspagina