Verhagen Administraties

Volledig bericht

Naar de algemene nieuwspagina


Geen forfaitaire bijtelling voor bestelauto met bijrijdersbank

Datum 21-05-2010 - 14:01

Door nieuwe uitspraken van belastingrechters komt er steeds meer duidelijkheid over de uitzonderingsregeling voor de bijtelling voor bestelauto´s die uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt zijn voor goederenvervoer. Recent besliste Het Gerechtshof Arnhem dat deze uitzondering ook van toepassing is op een grote bestelauto met een bijrijdersbank.

Bij het tot stand komen van deze uitzondering is met name gedacht aan bestelauto´s met slechts één stoel. In mei 2009 besliste de Hoge Raad al dat een grote bestelauto van een bloemist, voorzien van specifieke inrichting en met meerdere zitplaatsen, ook in aanmerking kwam voor deze uitzondering.

De nieuwe zaak gaat over een Renault Master met een lengte van circa 5,5 meter, die is voorzien van een verhoogd dak. De laadruimte van de Renault is ingericht met vaste stellages voor materialen en gereedschappen. De afmetingen van de bestelauto zijn afgestemd op het vervoer van rollen vloerbedekking. In de bestuurscabine zijn voor drie personen zitplaatsen aanwezig, inclusief de bestuurder. De overige zitplaatsen waren bestemd voor de bijrijder of de hulp bij het laden en lossen van rollen vloerbedekking. Het Hof oordeelt "dat voldoende is gebleken dat de Renault, gelet op de uiterlijke verschijningsvorm, de specifieke inrichting en de afmetingen ten behoeve van de onderneming van belanghebbende, een en ander mede zoals toegelicht ter zitting van de Rechtbank, moet worden aangemerkt als een bestelauto die door aard of inrichting uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt blijkt te zijn voor het vervoer van goederen". Daaraan doet volgens het Gerechtshof niet af dat in de cabine plaats is voor het vervoer van meer personen dan enkel de chauffeur.

Grote bestelauto´s kunnen, als zij voorzien zijn van specifieke inrichting of als zij voor specifieke doeleinden worden gebruikt, onder omstandigheden dus ook onder deze regeling vallen als zij over meer dan één zitplaats beschikken. Inmiddels begint er ook jurisprudentie te komen over kleinere bestelauto´s. Er loopt nog een verwijzingszaak over de auto van een stukadoor en recent heeft Gerechtshof Amsterdam zich uitgesproken over een Renault Kangoo met twee zitplaatsen. Deze viel ook onder de uitzonderingsregeling, omdat de auto als gevolg van het gebruik voor schilders- en schuurwerkzaamheden "erg vies is en stinkt" en omdat de auto in de laadruimte is voorzien van een kunststof bak die alleen door een garagebedrijf verwijderd kan worden.


Naar de algemene nieuwspagina